24 April, 2012

Pak Lah, Perkhidmatan Awam dan Kera?


Saya masih ingat, sewaktu Pak Lah baru-baru dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia few years ago, dia balik ke Pulau Pinang. Semasa di Penang International Airport, memang ramai lah rakyat Pulau Pinang masa itu menyambut kepulangan dia ke negeri kelahirannya.

Bukan saya nak bercerita tentang Pak Lah atau karier politik dia atau senario politik negara, cuma satu ungkapan dalam ucapan dia yang menarik perhatian saya dan saya ingat sehingga kini. Dia minta semua orang, 'bekerja bersama saya, bukan untuk saya'.

Kalau lah semua dari kita dapat duduk sekejap dan berfikir tentang apa yang Pak Lah maksudkan, saya rasa semua orang dapat bekerja dengan perasaan senang hati.

Ini kes tak puas hati soal mood dan persekitaran kerja sendiri haha..

Bagi saya kalau saya owned a company, mungkin saya boleh buat semua orang bekerja untuk saya. Company itu saya yang punya, suka hati saya lah kan. Untung rugi saya tanggung sendiri, betul?

Tapi kalau dalam perkhidmatan awam yang lebih kurang 1.4 juta orang ini, saya berpandangan apa yang disebut oleh Pak Lah suatu masa lalu patut jadi amalan semua orang. Tiada seorang pun anggota dalam perkhidmatan ini yang patut bekerja untuk bos dia. Semua orang patut bekerja bersama-sama.

Bukan susah nak naik jadi pemimpin, tetapi bukan juga senang nak memegang tanggungjawabnya. Kena ada wisdom supaya dihormati, kena jadi padi supaya tunduk berisi.

Tapi sayang, ramai antara kita memilih untuk jadi kera yang mendapat bunga.


Peace  ^_^
12 April, 2012

Saya Perlukan Cadangan Hotel Sekitar Kota KinabaluSaya tengah google untuk cari hotel sekitar KK, Sabah. Banyak pilihan sampai tak tahu nak pilih yang mana. Tiba-tiba teringat, mungkin patut tanya orang lain di blog. Bila saya tulis tajuk entry ni, baru terpikir, patut saya tulis sebagai status facebook atau tweet ja kan? Lebih cepat dapat feedback rasanya.

Anyway, since saya dah tulis so saya publish je la.

Any recommendations untuk penginapan sekitar KK? Kalau boleh saya lebih selesa dengan hotel in town area, walking distance to eateries and shopping places ^_^

Thanks!
06 April, 2012

Apartment or Landed House?

Alhamdulillah dengan rezeki Allah pada Soulmate dan keluarga kecil kami, kami kini dapat mendiami rumah sendiri sejak lebih kurang setahun lalu. Dan sekarang sedang congak-congak untuk cari second home, cadangnya nak beli untuk disewakan.

Sejak dalam proses survey rumah kami sekarang lagi, memang sudah buat keputusan untuk beli rumah dengan kadar tanggungan seorang sahaja, sama ada saya atau Soulmate. Supaya lepas setahun atau dua, kalau ada rezeki dapat juga beli sebuah rumah lain untuk buat harta.

Dalam keadaan pasaran hartanah sekarang, rasanya masa ini sesuai sangat. Kalau dengar berita baru-baru ini tentang jangkaan harga rumah tahun 2020 yang melonjak jadi puluhan juta, rasanya jauh sangat dari kemampuan kami berdua. Alang sekarang pun sudah terpisat-pisat nak membayar installment rumah, kalau harga berjuta boleh terus pengsan gamaknya.

Cuma, yang sering jadi tajuk perbualan kami sekarang, sama ada beli rumah jenis apartment/condo/flat atau landed. Dan juga kawasan mana yang paling sesuai dengan jenis rumah dan tujuan pembelian kami nanti. Dalam kepala saya ni, rasanya saya lebih suka rumah jenis apartment dan di sekitar kawasan Cyberjaya, Putrajaya atau Bangi. Memandangkan tujuan pembelian bukanlah untuk didiami oleh kami sendiri buat masa sekarang, rasanya rumah jenis apartment lebih senang untuk diuruskan. Dan kalau sekitar Cyberjaya, Putrajaya atau Bangi memudahkan kami untuk menguruskannya selain permintaan rumah sewa yang tinggi di kawasan-kawasan tu.

Kelebihan landed house pula, lebih senang untuk cari penyewa di kalangan orang yang telah berkeluarga. Maklum saja, bukan nak kata tak elok, cuma kalau penyewa bujang dan berkongsi pula, risau macam-macam ragam pulak nanti. Lagipun kalau landed house rasanya lebih selesa cuma harganya biasa lebih mahal.

Mungkin kami patut mula survey, keluar masuk showhouses dan developer offices lah lepas ni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails