14 July, 2008

Bunga Dulang Dip..

Hari ahad i & Soulmate takde plan nak pegi mana2..Sbb dah boring sgt petang tu i ajak Soulmate pegi Balakong, ada satu kedai bunga & handicraft brg2 kahwin ni (tak ingt plak nama dia tp orng ckp murah) i nak cari liquid yg org buat bunga dip tu nk try buat sendiri. i tak pernah buat pun sebelum ni tp tengok2 dalam magazine mcm cantik je so teringin plak nak guna untuk buat deco hantaran. Masalahnya i surf kat internet, range harga bunga hiasan dip ni dalam 20-50..mahal tu (bayangkan kalau ada 9 atau 11 dulang huhu) Kedai tu kami jumpa tapi liquid tu takde huhuhuhuhu..

Sebab dah kemaruk sgt nak buat jugak bunga dip tu i ajak Soulmate pegi Nilai 3 walaupun masa tu dah pkl 6 hahaha..Memandangkan dia sayangkan tunang dia ni so dia ikutkan je hihi. Dannnnnn yg bestnya lg hujan (lebih mencabar tahap kesabaran nih)
Tapiiiii...i jumpa benda yg dicari!!!! yesss!! Harus la beli kan tapi i beli satu je sbb baru nk try, nnt tak jadi membazir plak. Ni ha barang2 yg dibeli :-)



Liquid Dip yg dicari dari Balakong sampai ke Nilai 3





Manik



Stardust (nk bagi dramatik skit bunga i hehe)

Ada lg yg dibeli macam dawai, dedaun tiruan byk lagi la. sbb dah beli kan i jd excited lebih so semlm bermula la proses cuba-try-test buat hehe

1. Mula-mula guna dawai yg boleh bentuk2 mcm ni untuk buat kelopak bunga




2. Dawai dibentuk guna botol supaya saiz setiap kelopak jadi sama macam kat bawah ni..




3. Lepas tu pandai2 la bentuk dengan tangan untuk jadi kelopak bunga yang nampak real skit hihi (Pedih jari wooo..patut la mahai)




4. Then, dawai yg dah terbentuk tu dicelup dalam liquid dip dan sebelum kering tabur dengan stardust. Hasilnya..tadaaaa



Boleh la kan untuk first timer kan kan kan..

Setelah kelopak2 bunga tu dicantumkan jadi la sekuntum bunga dip hehe



Best kan buat benda ni..

2 comments:

My Diary Notes said...

salam..
saya nak tanya..dip liquid tu brp RM yer n kat nilai 3 tu kat mn yer?
Thanks

Mawar said...

Hi

Sori la, saya dah tak baper ingat nama kedai. kalau pegi saya tau la kedai mana. harga pun mcm dah tak ingat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails