21 December, 2011

Tolong Bagi Cadangan Susu Formula Yang Sesuai Untuk Anak Saya

Bila saya tak dapar berikan Azfar kelebihan susu ibu semaksimum mungkin sehingga umurnya dua tahun, sebagai ibu bapa, kami cari susu formula yang paling baik dalam pasaran. Dalam fikiran pada masa tu, yang terbaik mesti yang paling mahal. Jadi kami pilih Enfagrow A+ untuk Azfar (biar takde duit janji anak dapat yang terbaik. anak masih sorang la katakan ^_^)


Mujur Azfar terima dengan baik susu ni walaupun setengah orang kata susu ni ada rasa pahit sikit dan panas yang boleh sebabkan cirit-birit. Hampir setahun Azfar consume susu ni dia nampak ok kecuali part dia tak suka makan, memang sejak umur 6 bulan sampai sekarang macam tu.

Lepas tu, masa umur Azfar 20 bulan, kami tukar susu formula dia kepada Mamil Gold. Alasannya, saya terpengaruh dengan iklan hehe. Bukanlah! Memang ada pengaruh iklan tapi bukan semata-mata kerana iklan la. Kami buat keputusan untuk tukar sebab Mamil Gold promote immunofortis yang katanya boleh tingkatkan sistem imun kanak-kanak dan kurangkan jangkitan penyakit biasa seperti selsema dan batuk. Azfar kan duduk nursery, jadi selsema dan batuk tu macam silih berganti datang. Lagipun, Mamil Gold ada pengesahan Halal daripada JAKIM.



Sekarang umur Azfar lebih kurang 28 bulan dan lebih kurang 8 bulan juga dia consume Mamil Gold. Sebulan dua yang pertama semua nampak ok. Cuma selepas tu dia jadi susah nak buang air besar. Sebenarnya dah beberapa lama masalah ni berlaku. Azfar cuma buang air besar 3 atau 4 hari sekali. Dan setiap kali tu memang azab la, kesian tengok dia. Bila saya cakap-cakap dengan kawan-kawan atau sedara mara, ayat yang biasa diulang, Azfar makan pun kurang macam mana nak buang air besar setiap hari.

Kalau ikut naluri keibuan saya *chewahhh saya rasa masalah ni mungkin ada kena mengena dengan susu formula dia. Sebabnya saya dah cuba bagi makan betik la, apple la, paksa minum air la pun masih sama. Mungkin juga dia kurang serat sbb Azfar kan ada sikit-sikit lelah, jadi saya tak berapa berani nak bagi dia makan banyak sangat buah.

So, antara solution yang saya ada sekarang ni saya nak cuba tukar susu formula. Mana tau ada susu yang lebih baik untuk sistem penghadaman & kumuhan dia. So far, saya belum ada specific brand lagi nak cuba.

Saya tak kisah susu mahal atau murah. Yang penting boleh kurangkan masalah sembelit Azfar. Cadang nak jumpa peads next week. Tapi kalau ada you all ada cadangan, do share ye!! Saya tahu penerimaan budak-budak ni lain-lain, tapi saya nak dengar pengalaman other mommies jugak pasal susu formula ni.

^_^




45 comments:

::Ida:: said...

U boleh try anmum. Both my kids guna anmum. Yang 2nd tu still campur bf la. Tapi terpaksa campur fm sbb tak cukup! Hhuhu. And hariz consume anmum dari dia 6 bulan kot. And he seems ok, kitaorg continue sampai dia dah 2 yo ++ ni

Mawar said...

Memang ada terfikir untuk try anmum. Nnt i cari sample bagi Azfar try dulu. Anyway, tahnks for the info!

baini said...

anak aku minum susu dugro kat rumah,sebab takut BF tak cukup kan..kalau kat taska,minum anmum pulak,hehe,alhamdulillah perut dia leh terima tukar2 susu camtu..motifnya kat rumah kena minum susu dugro sebab rasanya sedap (aku sendiri pernah rasa,hahah),and ada ekstrak vegies and fruits dalam susu dugro tu..ce try, azfar la bukan ko,hahahah,,

Mawar said...

Hahahaha..boleh jugak. Agak2 sesak takde susu aku pun boleh minum..Okeh nnt boleh try. Thank you baini!

Momma Qiestina said...

qies num enfag since bby.now cont ngan enfagrow A+ perasa honey.mmg nampak memberangskan otak dia & sihat bam bam :)

dan takde masalah sembelit so on.try laa :)

Nasra said...

Try susu kambing pn bgs coz mcm susu ibu sikit.try beli tin kecik dulu.

Anonymous said...

karihome.....terbaikkkk

Anonymous said...

Try susu NAN grow..susu tu mmg dirumus khas utk penghadaman.anak sy minum susu tu dh xde mslh smbelit.

Marni@noni@maksu said...

My bby skrg mnm anmum step 2 still smblit..pstu tukar s26 smblit jgk:-(

Marni@noni@maksu said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Novolac IT ...anak saya baru ok..

nik said...

anak sy lak..dr baby sampai umo 14bulan minum s26 step1..step2 minum 2week jer pastu tukar back step1 coz sembelit..bila masuk 14bln bagi step3 s26gold....tututut masuk umo 18bln sembelit sampai darah2.. pastu tukar Anmum step3..sembelit gak..lama gak pening kepala duk pikir susu mane yg x sembelit last2 terbeli air oren 'Daily Fresh' bg kat anak..sembelit pun tarak..so skrg ari2 bg air oren jenama tu..wlpun minum x byk asal sembelit hilang..anak sy x suka makan..so sy bg nasi bubur ayam diblender senang dia nak telan..tu pun 1x sehari jer..

Anonymous said...

Klau anak slalu buang air smpai merah punggung dia nk bg susu ape ek..skrg bg anmum..anak 1st n 2nd ok je..tetiba je yang ni cam xsesuai

nur janna said...

Salam..anak sy xsuka mkn..doc suggest suh mnm ssu pediasure..mmg ok..brt naik..tp ssh berak..pastu njis dia kaler hijau gelap nk hitam..normal ke tu ek?ada suggestion x dr kwn2 kt cni ssu apa lg ssuai utk naik kn brt bdn..

Anonymous said...

Dumax dulac ok utk baby sembelit

MamaSaffiyaSyaffi said...

Mamex cherish baik tuk berak sembelit....ank saye mase umur 3 4 bulan minum enfagrow pas tu lame lame sembelit terus tukar mamex cherish...skrg nak msk setahun dah start sembelit balik...ni nak tukar mamex step 2...

MamaSaffiyaSyaffi said...

Cube mamex cherish baik tuk bby sembelit....

Anonymous said...

Salam, lea nak tanyalah anak lea pramatang, susu da 4kali tukar, first susu similac neosure asyik minum berak, second susu enfalac minum muntah,third susu nan nestle sembelit semua susu ni tuk pramatang, cuma yg terbaru ni susu novolac AR 0-12month
Sesiapa le bg pendapat ttg susu anak pramatang?

mummyzety said...

Sustagen is more better..full package

mummyzety said...

Sustagen

Nurul Izzati said...

Sustagen is more better..full package

Sue Samsudi said...

Ank sy mnum snow.mula2 step 1 xda mslh tp da msk 11 bln da brtukar step 2 dye jd xleh buang air besar...ad kala nk buang smpi brguling2 sbb ssh...ad cdgn x susu y sesuai...

Aien Shahira said...

Anak I masa mula2 minum susu formula I bagi ducthlady coz I ada consult dgn paediatrician..mereka kata jenama ini bagus tuk penghadaman..I continue sampai umur dia 1 thn 3 bln..lepas tu I switch to pediasure plak coz anak I mmg susah mkn..skarang ni alhamdulillah dia membesar dgn sihat, cergas n bam bam..mgkin u pun boleh xuba tuk baby u...

Aien Shahira said...

Assalamualaikum. .anak I dr baby sampai skarang ni umur 2 thn mmg susah nk mkn..n bila membuang najis agak nmpak susah sikit..masa baby I ada pg consult dgn paediatrician. .mereka suruh I cuba bg ducthlady coz dye bagus tuk stomach..sampai umur 1y3m..I switch to pediasure pulak coz KZM..now alhamdulillah baby I semakin sihat, cergas, pintar, petah n bambam..x de masalah constipation lg..mgkin u pun boleh cuba tuk baby tersyg..

Anonymous said...

U boleh cuba novalac. Best for kids who have constipation. Anak i pun sembelit sampai nak berak dia menangis2. I gv him novalac for 1 year. Then u boleh tukar susu lain.

Anonymous said...

Sy pn mengalami mslh yg sma..ank sy mnum anmum dr lahir smpai dh msuk step 2 bru sembelit..so tukar nan nestle okey..lma2 dia mkn x Habeh slalu sgt buang myb dh boring rs sma je...so sy tukar lactogen agk lma ank sy mnum now dia sembelit blik..ari2 wjib mnum ribena..

Syamimi Fazril said...

Anak saya dri lahir asyk cirit birit. Sekarang umur dia baru sebulan 6 hari. 4x tukar susu, sbb asyk cirit birit . Normal ke yea ? Ada yf kata kalau masih dlm pntg mmg anak sllu berak cair . Sy risa sngt. Mula2 bg susu dumex dugro, muka tgn naik rashes, tuka pulak lectogen, bby tk nk minum(xsedapkot), then dutch baby. Now s26 sma.. Sume sama, asyk cirit birit.. Ada sesapa boleh bagi cadangan nk bg susu apa biar anak tak cirit birit .. Kesian sngt... Dia baru berapa hari tapi dah 4x tukar susu.. Semua tak sesuai.. Susu apa yg bagus yea

Anonymous said...

Pendapat sy plak...baby sembelit sb krg air n susu pekat....cuba kurangkan susu..susu ibu kan cair je.sb tu mdh hadam..

Nor Shafina Binti Mohd Din said...

cuba kasi enfalac pulak syamimi.. lg satu berapa lama jarak mimi tukar susu baby bila rasa tak sesuai tu? sbb mungkin usus bayi baru nak sesuaikan dgn keadaan susu. jadi mase sikit n dlm mase yg same monitor keadaan baby..

NUREENA IMAN MANJAN said...

Anak saya minum anmum asyik batuk since tuka ke steps 3. minum2 then nanti batuk2 pastu muntah berketul2. Sedih betul..xtahu nak tuka susu apa..

nik said...

Nureena : tu tanda alah susu... try la susu lain..

Anonymous said...

isomil sesuai tak untuk bayi sembelit

Aqil Irfan said...

Karihome..terbaek...

sue sue said...

Anak sy minum ammum.. Dr umur 1 thn lg... X dee masalah... Tp sy Tukar ke step 3.. Ok pada mula nyer... Tp akhir2 ni minum batuk2 n muntah berketul2.. X tau nak bg susu aper.. Coz dia x makan.. Hanyer susu jer.. Pastu dia ader lelah cikit.. Aper patut sy buat...

Fadzilah fadz said...

Anak saya skrg minum friso gold sejak umur 1tahun sampai 2tahun 5 bulan ni, tapi nmpk mcm Ada timbul merah2 mcm kena gigit semut smpai naik Satu muka Tak tahu Nak tukar susu apa dh skrg ni

Fadzilah fadz said...

Anak saya skrg minum friso gold sejak umur 1tahun sampai 2tahun 5 bulan ni, tapi nmpk mcm Ada timbul merah2 mcm kena gigit semut smpai naik Satu muka Tak tahu Nak tukar susu apa dh skrg ni

Zurinahidayah Jamal said...

Ank saya masa 2 bulan pertama minum anmun, tapi tahi keras and masa tu dua ada batuk²... So tukar susu nan.. Sampai 8 bulan skrg masih nan. Tapi lepas demam nak tumbuh gigi haritu dia tanak sgt minum susu. Kena campurkn sikit milo baru dia nak minum. Macamtu ada effect apa² tak ye?

Zurinahidayah Jamal said...

Anak sy pernah minum susu anmun dgn S26, tapi tak sesuai sebb berak keras. Then tukar susu NAN smpai 8 bulan ni. Tapi lepas demam nk tumbuh gigi haritu dia tanak mnum susu sgt, kena cmpo milo sikit baru nk minum. Rase² ade effect ape2 tak? Sbb berak kencing normal je.

awie said...

Salam..baby saya skang 2 bulan.xde la sembelit teruk sgt tp kdg2 berak tahi keras.kesian tgok die meneran.bg susu anmum.prnh try susu s26 tp nmpk mcm x ok.now nk try lactogen plak sbb ramai share lactogen ok. Btw,nk share tips if baby susah berak,bole try myk mustajab nona roguy utk urut perut.kakak ipar try die ckp berkesan.

reena said...

baby saya minum anmum sembelit..minum.s26 ok pulsk. tp lama2 die x nk minum s26 pastu asyik muntah jew. now x tau nk belikan susu apa. lg sebln lbh je nk msk keje ni.

Nadia Dia said...

Ank sy bru umur 1 buln 13 hri...skrg da 3 kli tkr susu,,mula² ade jururwat syorkn sy bg bby susu dumex dupro,,tp najis dy keras n menangis..kesian tgk..pastu tukr lactogen pun xok,,dutchlady pun xok..xthu dah nk try susu ape..

MAT NOR said...

Kami pun bereksperimen bagi FM kat baby kami since 1 bulan lagi. Wife bukannya taknak BF tapi BM semakin merundum. 1st time bagi FM S26, then wife bagi Karihome. Baby kami kdg2 minum tak abis membazir FM, baby prefer BM mama dia lagi. Kat umah pengasuh, baby kami pun kurang nak minum FM. Kami pun tukar ke Dutch Baby, senang nak maintain harga pun lebih murah dan jimat. Baby pun boleh terima Dutch Baby. Beli kat Speedmart bawah RM 30 untuk 1 kg. Survey kat 11street dengan kupon RM 50.90 untuk 2 pack x 1 kg dengan guna kupon diskaun dan kupon shipping. Lebih jimat dan berbaloi.

Anonymous said...

Blh try susu kambing Laaz.it's a combination of susu kambing n kurma.anak sy dr baby mmg ader masalah sembelit. Texture susu ni pun cam serat. So mmg sesuai utk sistem penghadaman. Anak sy mmg xtukar dah pada susu lain.

neemo said...

Assalamualaikum... Utk semua mummy also mummy to be... For baby yg kuat regurgitasi @ muntah susu... Sembelit... Drpd 0-12 month boley try frisolac comfort rumusan mmg terbaik...

Rozianna Baharum said...

Assalam, anak saya sejak lahir sy bg susu anmum, tp sejak umur 6bln masalah sembelit. sy bertukar kepada dutch lady, sehinggalah pd umur 1 thn 11 bulan...skrg dia kerap buang air...adakah kerana pertukaran bulan atau susu tidak sesuai? skrg dah masuk 4 hr asyik kerap buang air. susu apa yg sesuai ye?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails