CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

21 December, 2011

Tolong Bagi Cadangan Susu Formula Yang Sesuai Untuk Anak Saya

Bila saya tak dapar berikan Azfar kelebihan susu ibu semaksimum mungkin sehingga umurnya dua tahun, sebagai ibu bapa, kami cari susu formula yang paling baik dalam pasaran. Dalam fikiran pada masa tu, yang terbaik mesti yang paling mahal. Jadi kami pilih Enfagrow A+ untuk Azfar (biar takde duit janji anak dapat yang terbaik. anak masih sorang la katakan ^_^)


Mujur Azfar terima dengan baik susu ni walaupun setengah orang kata susu ni ada rasa pahit sikit dan panas yang boleh sebabkan cirit-birit. Hampir setahun Azfar consume susu ni dia nampak ok kecuali part dia tak suka makan, memang sejak umur 6 bulan sampai sekarang macam tu.

Lepas tu, masa umur Azfar 20 bulan, kami tukar susu formula dia kepada Mamil Gold. Alasannya, saya terpengaruh dengan iklan hehe. Bukanlah! Memang ada pengaruh iklan tapi bukan semata-mata kerana iklan la. Kami buat keputusan untuk tukar sebab Mamil Gold promote immunofortis yang katanya boleh tingkatkan sistem imun kanak-kanak dan kurangkan jangkitan penyakit biasa seperti selsema dan batuk. Azfar kan duduk nursery, jadi selsema dan batuk tu macam silih berganti datang. Lagipun, Mamil Gold ada pengesahan Halal daripada JAKIM.



Sekarang umur Azfar lebih kurang 28 bulan dan lebih kurang 8 bulan juga dia consume Mamil Gold. Sebulan dua yang pertama semua nampak ok. Cuma selepas tu dia jadi susah nak buang air besar. Sebenarnya dah beberapa lama masalah ni berlaku. Azfar cuma buang air besar 3 atau 4 hari sekali. Dan setiap kali tu memang azab la, kesian tengok dia. Bila saya cakap-cakap dengan kawan-kawan atau sedara mara, ayat yang biasa diulang, Azfar makan pun kurang macam mana nak buang air besar setiap hari.

Kalau ikut naluri keibuan saya *chewahhh saya rasa masalah ni mungkin ada kena mengena dengan susu formula dia. Sebabnya saya dah cuba bagi makan betik la, apple la, paksa minum air la pun masih sama. Mungkin juga dia kurang serat sbb Azfar kan ada sikit-sikit lelah, jadi saya tak berapa berani nak bagi dia makan banyak sangat buah.

So, antara solution yang saya ada sekarang ni saya nak cuba tukar susu formula. Mana tau ada susu yang lebih baik untuk sistem penghadaman & kumuhan dia. So far, saya belum ada specific brand lagi nak cuba.

Saya tak kisah susu mahal atau murah. Yang penting boleh kurangkan masalah sembelit Azfar. Cadang nak jumpa peads next week. Tapi kalau ada you all ada cadangan, do share ye!! Saya tahu penerimaan budak-budak ni lain-lain, tapi saya nak dengar pengalaman other mommies jugak pasal susu formula ni.

^_^




24 comments:

::Ida::

U boleh try anmum. Both my kids guna anmum. Yang 2nd tu still campur bf la. Tapi terpaksa campur fm sbb tak cukup! Hhuhu. And hariz consume anmum dari dia 6 bulan kot. And he seems ok, kitaorg continue sampai dia dah 2 yo ++ ni

Mawar

Memang ada terfikir untuk try anmum. Nnt i cari sample bagi Azfar try dulu. Anyway, tahnks for the info!

baini

anak aku minum susu dugro kat rumah,sebab takut BF tak cukup kan..kalau kat taska,minum anmum pulak,hehe,alhamdulillah perut dia leh terima tukar2 susu camtu..motifnya kat rumah kena minum susu dugro sebab rasanya sedap (aku sendiri pernah rasa,hahah),and ada ekstrak vegies and fruits dalam susu dugro tu..ce try, azfar la bukan ko,hahahah,,

Mawar

Hahahaha..boleh jugak. Agak2 sesak takde susu aku pun boleh minum..Okeh nnt boleh try. Thank you baini!

Momma Qiestina

qies num enfag since bby.now cont ngan enfagrow A+ perasa honey.mmg nampak memberangskan otak dia & sihat bam bam :)

dan takde masalah sembelit so on.try laa :)

Nasra

Try susu kambing pn bgs coz mcm susu ibu sikit.try beli tin kecik dulu.

Anonymous

karihome.....terbaikkkk

Anonymous

Try susu NAN grow..susu tu mmg dirumus khas utk penghadaman.anak sy minum susu tu dh xde mslh smbelit.

Marni@noni@maksu

My bby skrg mnm anmum step 2 still smblit..pstu tukar s26 smblit jgk:-(

Marni@noni@maksu

My bby skrg mnm anmum step 2 still smblit..pstu tukar s26 smblit jgk:-(

Anonymous

Novolac IT ...anak saya baru ok..

nik

anak sy lak..dr baby sampai umo 14bulan minum s26 step1..step2 minum 2week jer pastu tukar back step1 coz sembelit..bila masuk 14bln bagi step3 s26gold....tututut masuk umo 18bln sembelit sampai darah2.. pastu tukar Anmum step3..sembelit gak..lama gak pening kepala duk pikir susu mane yg x sembelit last2 terbeli air oren 'Daily Fresh' bg kat anak..sembelit pun tarak..so skrg ari2 bg air oren jenama tu..wlpun minum x byk asal sembelit hilang..anak sy x suka makan..so sy bg nasi bubur ayam diblender senang dia nak telan..tu pun 1x sehari jer..

Anonymous

Klau anak slalu buang air smpai merah punggung dia nk bg susu ape ek..skrg bg anmum..anak 1st n 2nd ok je..tetiba je yang ni cam xsesuai

nur janna

Salam..anak sy xsuka mkn..doc suggest suh mnm ssu pediasure..mmg ok..brt naik..tp ssh berak..pastu njis dia kaler hijau gelap nk hitam..normal ke tu ek?ada suggestion x dr kwn2 kt cni ssu apa lg ssuai utk naik kn brt bdn..

Anonymous

Dumax dulac ok utk baby sembelit

MamaSaffiyaSyaffi

Mamex cherish baik tuk berak sembelit....ank saye mase umur 3 4 bulan minum enfagrow pas tu lame lame sembelit terus tukar mamex cherish...skrg nak msk setahun dah start sembelit balik...ni nak tukar mamex step 2...

MamaSaffiyaSyaffi

Cube mamex cherish baik tuk bby sembelit....

Anonymous

Salam, lea nak tanyalah anak lea pramatang, susu da 4kali tukar, first susu similac neosure asyik minum berak, second susu enfalac minum muntah,third susu nan nestle sembelit semua susu ni tuk pramatang, cuma yg terbaru ni susu novolac AR 0-12month
Sesiapa le bg pendapat ttg susu anak pramatang?

mummyzety

Sustagen is more better..full package

Nurul Izzati

Sustagen is more better..full package

Sue Samsudi

Ank sy mnum snow.mula2 step 1 xda mslh tp da msk 11 bln da brtukar step 2 dye jd xleh buang air besar...ad kala nk buang smpi brguling2 sbb ssh...ad cdgn x susu y sesuai...

Aien Shahira

Assalamualaikum. .anak I dr baby sampai skarang ni umur 2 thn mmg susah nk mkn..n bila membuang najis agak nmpak susah sikit..masa baby I ada pg consult dgn paediatrician. .mereka suruh I cuba bg ducthlady coz dye bagus tuk stomach..sampai umur 1y3m..I switch to pediasure pulak coz KZM..now alhamdulillah baby I semakin sihat, cergas, pintar, petah n bambam..x de masalah constipation lg..mgkin u pun boleh cuba tuk baby tersyg..

Anonymous

U boleh cuba novalac. Best for kids who have constipation. Anak i pun sembelit sampai nak berak dia menangis2. I gv him novalac for 1 year. Then u boleh tukar susu lain.

Anonymous

Sy pn mengalami mslh yg sma..ank sy mnum anmum dr lahir smpai dh msuk step 2 bru sembelit..so tukar nan nestle okey..lma2 dia mkn x Habeh slalu sgt buang myb dh boring rs sma je...so sy tukar lactogen agk lma ank sy mnum now dia sembelit blik..ari2 wjib mnum ribena..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails