27 November, 2008

The Procedure

Semalam i pi Hosp. Serdang for my MRI. Well, it wasn't that bad actually except for cucuk2 part. Sakit weh..kalau la aku tau ada part kena cucuk2 ni harus aku tak pi huhu. Masa i study dulu kalau tak salah la rasanya contrast liquid akan dimasukkan kalau perlu je..

I was a Biomedical Engineering graduate so benda2 imaging ni boleh dikatakan semua i blaja tp i dah tak ingat sangat, skit2 boleh la (nampak sangat aku hafal utk exam je..janji lepas kan). Tapi blaja dan buat dua benda yg berbeza. Blaja cuma pada teori mcm mana benda2 tu semua berfungsi. Bila kita sendiri yg di scan mula la kecut perut nak mati.

Pagi tu i bangun dgn perasaan yg sangat lapar tp i kena puasa sbb nak buat MRI tu. Sampai hosp. pkl 8, register bagai pastu tunggu sampai 9.30 baru turn i. Gomen..gomen..Masa menunggu tu punya tak sabar nak dengar nama i dipanggil sbb i dah lapar sangat2222. Tapi masa org tu panggil i dah pucat, seram sejuk semua ada. Takut weh sangat..Mula2 kena tukar baju (tak boleh pakai apa2 cuma pakai baju lab yg ikat2 kat belakang tu..uuuuu sexy haha. Jenuh jugak la pegang sana sini sbb baju tu mmg boleh nampak. awat la depa design mcm tu). Lepas dah tukar tu i ingat boleh terus masuk tp rupanya kena masukkan jarum dulu sbb later depa nak masukkan contrast liquid. Part ni yg tak boleh blah ni.

Masa nak masukkan jarum tu, budak pmpuan tu ckp kat i sakit skit ek, tahan k. I ckp kat dia sakit banyak laaaaa..Lepas tu i kena baring, then budak tu pasangkan headfon siap ada hot.fm lg. Dia pesan banyak kali jgn gerak. Masa dalam benda tu bising sangat, hot.fm ka hapa ka semua tak dengar pun. Yg dengar bunyi benda tu je yg kuat tp i bleh lg tetido haha. Boring sbb lama gak kat dalam tu setengah jam ada la kot. Yg tak bestnya ada skali tu i rasa nak terbatuk adoooiii berair mata tahan batuk sbb kalau i batuk nnt mesti kepala i bergerak so kena ulang balik scan yg setengah jam tu..Halfway, dia keluarkan i, ingatkan dah abis rupanya nak masukkan contrast liquid tu..

Habis procedure lebih kurang pkl 10.30 pg..Lega rasanya. So sekarang ni cuma kena tunggu appointment dgn Specialist ja utk tau apa sebenarnya masalah i :-) Hopefully everything will be ok..

Oh ya, i tak sempat snap any pic sbb takut sangat masa tu :-)

2 comments:

Tulip said...

alhmdulillah dh selamat buat MRI..hopefully u'll fine & better.

Mawar said...

hopefully :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails