07 June, 2011

Adat Dalam Majlis Pertunangan

Tengah pilih gambar terbaeeek Azfar untuk print. Cari yang paling ensem yang boleh saya jumpa haha. Maklum la teacher dia dah sebulan mintak saya buat-buat lupa plak. Hari tu guna alasan tengah sibuk nak pindah, sekarang saya sudah takde alasan. Kesian plak teacher dia, projek nak tampal kat dinding tak dapat sambutan dari saya.

Tengah browse dok cari tu saya terjumpa album masa majlis bertunang dulu. Saja tengok (sambil sedih compare berat badan masa tu dan sekarang).
Terjumpa gambar disuap gula oleh bakal mak mertua.

Saya memang tak pelik dengan adat ni. Orang Penang kan..Memang saya sedia tahu kalau majlis bertunang dalam keluarga mami penang, memang terselit dengan budaya suap gula kepada bakal menantu oleh ahli keluarga (perempuan) pihak lelaki. Gula pasir ye bukan main-main. Pernah suatu masa dulu, masa sepupu saya bertunang satu rombongan keluarga lelaki suap gula kat dia. Masa tu control je, lepas habis majlis terus berlari ke dapur kumur sebab sakit gigi haha. Kesian.

Saya dah cakap saya sedia tahu. Cuma saya tak sangka saya pun kena jugak! dan saya tahu pun pada masa majlis tu berlangsung. Bertuah sungguh Soulmate masa tu, tak warning langsung *ke awak pun tak tahu sayang hehe. Bakal mak mertua (masa tu) takde rupa datang dari keluarga mami pun. Bila dah tanya-tanya rupanya adalah keturunan keluarga mami tu..

Sekarang, kalau kat Penang, bukan setakat keluarga mami yang amalkan budaya suap gula ni. Yang tak mami pun kadang kala ada juga. Jadi kalau bakal suami orang Penang elok tanya dia dulu ada tak terselit acara suap gula masa majlis bertunang anda nanti. Bukan apa, buat persediaan.


* Patut la dalam tempoh bertunang ni orang kata darah manis hehe

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails