08 July, 2011

Kalau Hidup Seindah Angan-Angan

Hidup saya bukanlah yang paling sempurna. Saya berusaha bersungguh-sungguh supaya hari-hari yang saya lalui kalau tidak sepenuhnya, sekurang-kurangnya paling hampir kepada kesempurnaan. Setiap kali sebelum saya tidur, tolak tepi masa-masa yang terus tertidur tanpa sedar, saya selalu simpan hasrat nak bangun awal sediakan sarapan untuk Soulmate (biarpun belum tentu tahu apa yang nak disediakan), nak keluar rumah lebih awal supaya sampai ke pejabat lebih awal, nak memulakan kerja dengan sepenuh hati, nak berpandangan positif sepanjang tempoh 8 jam bekerja, nak balik ke rumah pada sebelah petangnya dengan sisa tenaga yang sekurang-kurangnya separuh, nak sediakan dinner untuk keluarga, nak layan anak & suami sepenuh perhatian.


Perfect. Hari yang bakal saya lalui nampak indah dan sempurna.


Tapi realitinya, kadang-kadang bila alarm berbunyi, saya matikan dan terlewat bangun. Nah, hilang sudah angan-angan yang pertama nak sediakan sarapan untuk Soulmate. Berturutan dengan itu, saya juga mungkin lewat ke pejabat. Merah lah punch card untuk hari tu. Musnah juga angan-angan kedua. The rest of the day, dah boleh agak kan kesudahannya?

Saya manusia biasa. Bukan Superwoman.

Itu baru cerita soal bagaimana nak menjalani hidup sehari-hari. Kalau nak diceritakan bab keinginan dan angan-angan lain terutamanya soal material, boleh sesak nafas mengenangkan realitinya.

Tapi, selagi seseorang hamba itu tak bersyukur kepada penciptaNya, selagi itulah dia tidak akan rasa hidupnya sempurna.

Bersyukur. Bersyukur. Bersyukur

Atas nikmat kehidupan saya sekarang. Ada Dia untuk mengadu domba, ada keluarga untuk berkasih sayang, ada kerja untuk menyara hidup. Apa lagi yang perlu dirungutkan?

Orang lain menjeling nakkan kehidupan kita, kenapa kita perlu menjeling kepada orang lain dengan rasa cemburu untuk dapat kehidupan seperti dia.

Syukur.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails