12 March, 2012

Kisah Sepupu & Rumahtangga

Beberapa hari lepas berpeluang jumpa cousin saya yang dulu nya kami agak rapat. We still do, cuma semenjak masing-masing berkeluarga, peluang berjumpa semakin sukar. Ya lah, dia di Kedah, saya di Putrajaya. Kalau kami balik kampung, nak bahagikan masa di dua rumah sahaja sudah cukup terkejar-kejar, inikan pula nak berkesempatan berjumpa dan berbual macam waktu masing-masing masih single memang susah. Rasanya hampir tiga tahun kami tak bersua muka.

Saya suka dapat berjumpa dia cuma sayu dengan berita yang dibawanya. Dia sedang failkan penceraian di mahkamah. Sayu lihat dia apatah lagi anak-anaknya. Sayu tapi saya hormat ketabahan dia. Saya tak suka membayangkan, tapi kalau lah diletakkan diri saya dalam keadaan dia, i might end up in jail hahaha.

Cerita dia pada saya;

Hanya selepas tiga minggu berkahwin, sang suami sudah mula ada beberapa girl friend untuk seronok-seronok. Dan keadaan itu berlarutan sehingga sekarang usia perkahwinan mereka sudah lima tahun, anak sudah dua orang.

Masa baru berkahwin, sang suami dibebani hutang credit card sehingga nama di senarai hitam bank, lesen memandu tak boleh renew, ansuran kereta tak terbayar hingga terpaksa serahkan kereta kepada kawan untuk sambung bayar.

Kerana kekurangan duit belanja, beras dan segala barang mentah ambil dari rumah keluarga si isteri untuk teruskan kelangsungan hidup.

Bila si isteri telah mula bekerja, dibantunya suami bayar segala hutang sehingga sang suami mampu beli sebuah rumah. Walau dalam keadaan suami gemar berfoya-foya kat luar, isteri masih sanggup membantu dengan harapan dia akan lebih disayangi.

Si isteri sanggup buat pinjaman peribadi atas alasan sang suami konon nak mulakan perniagaan supaya dia jadi sibuk dan boleh lupakan aktiviti sosial.

Sang suami sanggup bawa salah seorang perempuan yang ingin dikahwininya balik ke rumah dan diperkenalkan kepada si isteri. Tinggal tiga hari di rumahnya dan si isteri boleh anggap seolah-olah kawan.

Sang suami boleh minta duit yang si isteri simpan, duit gaji dia sendiri sebagai persediaan untuk bersalin untuk tujuan aktiviti sosialnya sedangkan kandungan si isteri telah capai sembilan bulan.

Allahuakbar!

Walau selepas segala pengorbanan ini, sang suami bertunang juga awal bulan ini (nak kawen nombor dua pun nak kena bertunang bagai!!)

Saya sayu kerana sepanjang lima tahun ini sang suami ditatang bagai minyak yang penuh. Tak pernah buat kerja rumah. Jangankan kerja rumah, makan depan tv boleh suruh isteri yang tengah sarat sendukkan nasi dan bawa kepadanya. Bila sudah makan, suruh isteri bawakan air dan basuh tangan tanpa perlu bangun pun. Isteri kau tengah sarat kot!!!

Dan saya sayu kerana cousin saya sanggup bertahan sehingga lima tahun dengan setiap hari berharap ada sinar dalam perkahwinan mereka.

Dan saya tambah sayu dengan anak-anak kecil yang belum paham keperitan ibu mereka menghadapi semua ini.

Saya harap kamu tabah wahai sepupu. Doa saya sentiasa bersama kamu..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails