27 August, 2009

24 August, 2009

Pengalaman Berpuasa

Alhamdulillah saya masih dapat bertahan berpuasa sehingga ke waktu ni :-) Hari pertama puasa rasa biasa, mungkin sbb cuaca di Putrajaya ni mendung gitu kan jadik tak terasa penat sangat. Hari kedua mula terasa skit sbb panas melampau plak kat sini. Hari ni rasa dah biasa balik. Baby plak ok je, adalah bergerak2 lebih skit tambah2 pukul 9-11 pagi, lepas tu dia dah ok balik. Harap2 saya dapat berpuasa selagi baby blom terasa nak keluar ni ;-)

First day sahur, saya bangun pkl 4 pagi masak. Semangat tak semangant saya kan?! Malam sebelum tu dah siap2 kan bahan semua so bangun pagi trus masak je. Soulmate mmg biasa bersahur so mmg saya kena masak la. Lagipun, masa bujang dulu sahur coco crunch takkan dah kawen pun nak biar dia sahur coco crunch kan
so saya gagahkan diri bangun masak jugak (Tapi dah beli jugak coco crunch simpan kat umah kot2 terlajak tido hehe).

Berbuka plak, first day kami berbuka kat umah SIL. Petang semalam plak ke Pasar Ramadhan, jumpa abg yg jual nasi kerabu sedap last year trus beli.
So saya tak masak utk berbuka lagi la so far. Cuma first day saya buat buah melaka sbb nak bawak ke umah SIL. Takkan nak pegi tangan kosong kan. Petang ni nak masak apa ye, hmmm..

Hari ni baby dah masuk 36 weeks ataupun lebih senang 9 bln (ada jugak tu cite baby). Org ckp tunggu hari je lg ni..Saya nervous tp kadang2 saya ckp dgn Soulmate kalau boleh nak baby kuar cepat ;-)


Masa Soulmate pi terawih aritu saya sempat mengemas Hospital Bag (finally..) ---->



Okeh semua dah ready, tinggal nak push push je ;-)

21 August, 2009

Ramadhan

Ramadhan Mubarak

Selamat menyambut kedatangan Ramadhan yang mulia. Salam ampun maaf dari saya & Soulmate juga bagi yang pernah terkecil hati, terguris perasaan dengan sebarang isi penulisan atau perbuatan kami.



Ramadhan kali ni adalah yang pertama buat kami selepas menjadi suami isteri. Juga yang pertama bersama baby :-) Azam di hati nak sediakan sahur dan berbuka setiap hari tapi bergantung juga pada kemampuan diri. Yang pasti, sahur pertama esok hari kami dah plan resipi ;-) Doa kami agar Ramadhan kali ini lebih dirahmati dan diberkati, InsyaAllah.

Pregnancy Progress

Last Monday ada checkup di Annur dan KK Putrajaya. Yang merisaukan bila doc Fatimah ckp baby mcm kecik skit sbb kalau ikut standard, utk minggu ke-35 ni patut baby dalam range 2.4-2.8kg tapi baby kami baru 2.2kg. Mungkinkah sbb saya semakin kurang selera utk makan? Doc ckp kemungkinan tu ada huhu. Mmg saya tak selera sangat nak makan tambah2 lagi lauk2 di cafe kat ofis ni. Jadi, Soulmate yg prihatin sgt dgn wifey dia ni setiap hari time lunch dlm minggu ni either dia beli lauk dan kami balik makan kat umah ataupun dia hantarkan nasi utk saya. Peliknya, cafe kat ofis Soulmate saya selera plak nak makan. Well, pregnant women kan..selera tak menentu ;-) Harap2 dalam seminggu dua ni berat baby makin bertambah. Please sayang mommy, membesar dengan sihat k. Anyway, yg buat kami skit lega sbb doc ckp, selagi baby membesar setiap kali checkup kira ok lagi la kan. Kalau static tumbesaran dia baru kena risau..Utk bulan puasa ni, doc nasihat kalau boleh jangan puasa sbb takut akan ganggu baby membesar tp saya rasa nak puasa jugak selagi terlarat la dan saya rasa insyaAllah baby akan cukup beratnya nnt bila time nak bersalin. Ish macam saya plak doctor kan hihi..

Checkup di KK Putrajaya mcm biasa la jumpa nurse, tp sbb diorang tak scan so tak boleh estimate berat baby. Nurse tu ckp baby ok, biasa la kecik skit sbb anak sulung. Doc kat situ pun ckp yg sama gak. Walaupun bunyi mcm menenangkan skit tp hati mommy mana tak risau kan tambah2 lagi saya ni jenis cepat gelabah. Moga2 baby makin membesar nnt..

Preparation

Semua dah ready utk baby kecuali beg mommy hehe..Malas sangat nak pack hospital bag mommy. Masa siapkan hospital bag baby aritu bersemangat sangat. Mungkin sbb barang2 baby semua kiut miut kan so excited tu berlebih-lebih la..Tengok la weekend ni kena paksa diri utk pack jugak!

Itu je utk kali ni. Salam Ramadhan dan selamat berpuasa utk semua.


14 August, 2009

Baby's Hospital Bag is Ready..Yeaay!!

Soulmate outstation semalam, hari ni baru balik. Dah sarat2 pun masih kena tinggal sorang2 k huhu. Tapi Soulmate dah promise yg ni last ;-)

So, since dia takde dan saya pun boring taktau apa nak buat semalam, saya kemas2 barang baby dalam drawer and then prepare hospital bag utk baby skali :-) Ni la rupa drawer yang dibeli khas utk wardrobe baby dan telah dikemas ---->

Drawer 1 isi baju2 yg dah disusun ikut jenis dan jugak mittens and booties


Drawer 2 isi blankets, towels, washcloths, barut. Eh bantal pun tersesat gak hehe


Drawer 3 isi semua toiletries termasuk gak breast pump

Lepas dah kemas2 tu saya prep
are bag utk baby plak ---->

Ni la barang2 yg saya dah sediakan utk hospital bag baby. Lets check k

First outfits - 4 pcs (mommy over k, 1 Long sleeve, 1 short sleeve, 1 romper, 1 sleepsuit)
mittens & booties - 3 sets
hooded blanket -1 pc

hooded towel - 1 pc
washcloth - 3 pcs
barut - 3 pcs

toiletries - 1 set (me & Soulmate pilih nak guna J&J coz kami suka bau dia)
rash cream - 1 tube
minyak telon - 1 bttle (kami pilih nak guna minyak yu yi je)
cotton buds

cotton balls
nappy pin - (saja je bawak hehe)
disposable diaper - 5 pcs

baby wipes - blom letak lagi sbb yg beli aritu besar sangat

Rasanya itu je yg perlu kot kan? ke ada lagi ek yg saya tertinggal..hmmm. Saya tak bawak botol susu langsung. Agak2 perlu ke ek. Tapi takpe, kalau tetiba nak pakai mintak je Soulmate balik umah amik kan.


Mula-mula susun brg atas katil risau gak tak muat beg, bila dah isi nasib baik muat hehe


Tadaaaaa...dah siap! Tinggal nak letak dalam keta je :-)

Tapiiii..mommy punya beg blom ready lagi. Dah siap2kan beg baby semalam rasa malas plak so lain kali plak ek, tengok la esok lusa ke

12 August, 2009

34th Weeks

Saya baru masuk keja arini lepas mc sbb kena food poisoning. Ohh bayangkan dengan saiz perut yang semakin besar ni saya terpaksa keluar masuk toilet. Sungguh22222 memenatkan! Nasib baik baby ok. Tapi sian baby, mungkin baby pun terkesan dgn ketakselesaan saya sbb baby asyik tendang2, pusing2 segala bagai kat dalam tu..Sori sayang, mama tersalah makan. Mesti sbb kerabu mangga tu, cisss!!!

Anyway, weekend lepas, walaupun berperang dgn ketakselesaan perut ni tapi me rasa hepi sangat sbb my parent + nurul datang umah. Ohh sungguh comel adik saya itu! Seboleh-bolehnya rasa takmau bagi depa balik. Kalau ikutkan hati nak je suruh tunggu sampai baby keluar baru balik, sbb sekarang ni saya sangat2222 nervous + takut + excited nak bersalin nih.

Masa saya sakit perut sangat sbb kena food poisoning tu saya tanya Soulmate, "Nih sakit nak bersalin ke ni?" Boleh plak camtu hihi..Nampak sangat kepala saya asyik pikir pasal bersalin je kan. Risaunya...

Anyway....minggu ni dah masuk 34th weeks of my pregnancy. Cepat je kan masa berlalu. Rasa macam baru lagi buat UPT pagi2 buta dan terlari2 keluar bilik air terjah Soulmate yang tengah tido dgn nyenyaknya kat atas katil :-) Alhamdulillah kerana sepanjang 34 minggu dipermudahkan membawa baby sorang nih. Takde alahan yang teruk, takde masalah diabetic atau masalah2 lain, kira white code la kalau kat KK Putrajaya tu kan. Semoga dipermudahkan juga proses bersalin nanti, InsyaAllah..

Persiapan utk baby plak, boleh dikatakan almost 99% dah settle. Yang tinggal tak beli lagi cuma minyak telon je. Actually ada la lagi, mcm stroller & carseat yang blom beli tp me & Soulmate plan akan beli bila baby dah keluar nnt. Semua baju2 termasuk cadar pun dah basuh tinggal nak masuk dalam beg je. So, misi weekend ni adalah untuk menyediakan baby & mommy's hospital bags!

Persiapan utk mommy pun boleh dikatakan almost done. Yang tinggal cuma nak beli confinement set which saya masih memikir2 lagi nak beli yang mana satu. Banyak sangat dalam pasaran skrg ni dan masing2 pun ada pros & cons masing2. Hmmm pening jugak ni..

Weekend ni PIL saya plak nak datang umah. Ohh weekend2 saya penuh dgn tetamu dan aktiviti hehe..

03 August, 2009

Floria 2009

Semalam me & Soulmate ke sini :-)



Selain tengok bunga2an yg cantik2, niat di hati nak mencari bunga untuk vase yang terbiar sepi kat umah. Floria ni best untuk penggemar bunga2an la tp nasihat saya, kalau nak pegi sila la pilih waktu yang sejuk , pagi atau lewat petang/malam. Kami pi pagi tp bila dah lama kat sana mmg akan sampai tengahari la kan, panas!! Tambah2 lagi bagi pregnant lady mcm saya ni kan panas melampau rasanya :-)

Tapi...saya tak nampak pregnant sangat dalam gambar2 yg diambik kat sana. Tak pecaya??



Kalau pi pagi boleh naik hot air balloon tp tak pegi jauh la setakat naik turun je, ok la utk RM10 kan..


Itu saja laporan dari saya :-) Oh ya, niat asal untuk cari bunga tu tak dapat sbb kebanyakan booth yg ada kat situ jual pokok2 hidup and mostly jual orkid.

Pagi semalam sebelum keluar ke Floria tu saya dah abis membasuh baju2 baby. Rasa sungguh tak sabar tunggu baby keluar ni sbb barang2 baby mmg sangat cute kan so masa kemas2 tu dah berangan2 bila baby ada nnt..So far, barang2 baby dah almost 90% complete, yang tinggal cuma toiletries je lagi. Weekend depan baru nak pi beli sbb mmg me & Soulmate plan beli lewat skit so takyah la simpan kat umah lama2 kan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails